معنی کلمه اسيد در لغت نامه دهخدا
اسید. [ اَ ] ( فرانسوی ، اِ ) ( از لاتینی ِاَسیدوس ، ترش ) ( اصطلاح شیمی ) حاصل ترکیب جسم مفردی را با ئیدرژن اسید نامند. و این مرکب دارای طعمی گزنده و اغلب ترش است و رنگ کبود و تورنِسُل را سرخ گرداند. اینک به شرح بعض اسیدها می پردازیم :
- اسید ازتیک یا اسید نیتریک ؛ مایعی است با بوی مشخص و بی رنگ که در هوا دود می کند. در مقابل نور قسمتی از آن تجزیه میشودو رنگ آن در اثر پیدایش بخار نیترو رنگین میگردد. وآن اکسیدانی بسیار قوی است و پوست را لکّه دار و زردمیکند. وزن مخصوص آن در 20 درجه حرارت 1/38 تا 1/39است. اسید مزبور را در شیشه های سربلور و دور از روشنایی نگاهداری میکنند. این اسید با الکل ، گلیسیرین ، محلولهای آلبومین دار و مواد آلی عدم توافق دارد. ( کارآموزی داروسازی تألیف جنیدی ص 138 ). و رجوع به اسید نیتریک شود.
- اسید ازتیک قابل تبلور ؛ جوهرسرکه. مایعی بیرنگ با بوی تند و گزنده و بسیار ترش مزه و سوزآور است. در 16/7 درجه ذوب میشود و در 118 درجه میجوشد. وزن مخصوص آن در 20 درجه 1/05 است. ( کارآموزی داروسازی ص 155 ).
- اسید استیل دی فسفره ؛ که از اسید ارتواستیک مشتق شده است. ( روش تهیه مواد آلی تألیف رضا صفوی ص 267 ).
- اسید استیل سالیسیلیک یا آسپیرین ؛ این جسم را از اثر انیدریداستیک روی اسید ارتوهیدرکسی بنزوئیک یا اسید سالیسیلیک بدست می آورند. رجوع به روش تهیه مواد آلی ص 344 شود. اسپیرین بصورت تبلورات بیرنگ سوزنی شکل بی بو و کمی ترش است. گاهی کمی بوی استیک دارد. در 300 قسمت آب و4/5 قسمت الکل 90 درجه و 20 قسمت اتر حل میشود. ( کارآموزی داروسازی ص 161 ).
- اسید ایزبوتیریک ؛ این جسم را از اثر پرمنگنات پتاسیم در محلول قلیائی روی الکل ایزوبوتیلیک بدست می آورند. رجوع به روش تهیه مواد آلی ص 194 شود.
- اسید برمیدریک ؛ که روی اجسام اشباع نشده ثابت میشود یا جانشین OH می گردد. رجوع به روش تهیه مواد آلی ص 273 شود.
- اسید بنزلیک یا اسید دی فنیل هیدرکسی استیک ؛ این جسم را از اثر پتاس الکلی روی دی ستن بدست می آورند. رجوع به روش تهیه مواد آلی ص 201 شود.
- اسید بوریک ؛ یکی از مشتقات بورق است ، و آن به سه شکل در داروخانه ها یافت میشود: یا بصورت گرد سفیدرنگ بی شکل و یا بشکل تبلورات کوچک سفید و یا فلس مانندو سفید میباشد. اسید بوریک بدون بو و بی مزه است. رجوع به کارآموزی داروسازی ص 137 شود.