ابرتقارن
معنی کلمه ابرتقارن در دانشنامه عمومی
تا کنون ( ۲۰۲۰ ) سرنخ های غیر مستقیمی مبنی بر وجود ابرتقارن به عنوان یکی از تقارن های طبیعت به دست آمده است. از آنجا که جفت های ابرتقارنی ذرات مدل استاندارد تاکنون مشاهده نشده اند، اگر ابرتقارن وجود داشته باشد، تقارنی شکسته است. با شکسته شدن تقارن ذرات ابرتقارنی سنگین می توانند بود.
دیدگاه اصلی
همه ذرات عالم را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
• بوزون ها
• فرمیون ها
طبق پیشبینی نظریه ریسمان، نوعی ارتباط به نام ابر تقارن بین این دو ذره وجود دارد. با توجه به ابر تقارن باید به ازای هر بوزون، یک فریمیون و به ازای هر فرمیون، یک بوزون وجود داشته باشد. تقارن ها دو ضلع اصلی دارند آن دو ضلع دوزند ها فرمیون ها است که همه آن اضلاع در عملکرد آن مهم است.
معنی کلمه ابرتقارن در دانشنامه آزاد فارسی
در فیزیک، نظریه ای که دو رده از ذرات بنیادی، فرمیون ها و بوزون ها، را به یکدیگر ارتباط می دهد. بنابر نظریۀ اَبَرتقارن، هر ذرۀ فرمیونی یک ذرۀ بوزونیِ همباز دارد و برعکس. تاکنون نتوانسته اند برای همۀ بوزون های شناخته شده از بین فرمیون های شناخته شده همباز پیدا کنند. به این ترتیب، به صورت اصل موضوعی، وجود فرمیون های کشف نشده ای مثل فوتینوها (همباز های فوتون ها)، گلوئینوها (همباز های گلوئون ها۱)، و گراویتینوها (همباز های گراویتون ها۲) را می پذیرند. براساس این تصویرها، ایجاد نظریه ای برای گرانش، که اَبَرگرانش۳ نامیده می شود، امکان پذیر است. این نظریه را می توان ادامۀ کار اینشتین دانست، و در آن، نیروهای گرانشی، هسته ای، و الکترومغناطیسی را تظاهرات متفاوتی از یک اَبَرنیروی بنیادی درنظر می گیرند. اَبَرتقارن را در نظریۀ اَبَرریسمان نیز ادغام کرده اند و این امر برای «نظریۀ همه چیز یا وحدت بزرگ»ی که دانشمندان در جُست وجوی آن اند، بسیار حیاتی است.
معنی کلمه ابرتقارن در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه ابرتقارن
جدولهای اثربخشی نامعقول ریاضیات در علوم طبیعی را مایکل عطیه با مقاله خود «تأثیر نامعقول فیزیک در ریاضیات» مرور کرد. او استدلال کرد که جعبه ابزار فیزیکدان، تمرینکنندهای مانند ادوارد ویتن را قادر میسازد تا فراتر از ریاضیات استاندارد، بهویژه هندسه ۴ منیفولد برود. ابزارهای یک فیزیکدان بهعنوان نظریه میدانهای کوانتومی، نسبیت خاص، نظریه پیمانهای غیرآبلینی، اسپین، دستسانی، ابرتقارن و دوگانگی الکترومغناطیسی ذکرشده است.
بعدها نظریهٔ ریسمان به عنوان یک تئوری نامتناقض گرانش کوانتومی از نو توسط گرین و شوارتز مطرح شد. اینبار اندازه و مقیاس ریسمانها بسیار کوچکتر از آنِ ریسمانهای توضیحدهندهٔ نیروی ضعیف در نظر گرفته شد. به این احیای مجدد نظریهٔ ریسمان در اواسط دههٔ هشتاد میلادی اصطلاحاً انقلاب نخست ابرریسمان گفته میشود. پیشوند ابر در ابتدای کلمهٔ ریسمان به این دلیل آمدهاست که برای داشتن یک نظریهٔ ریسمان فاقد تناقض و همچنین امکان داشتن ریسمانهای فرمیونی (که در نهایت به توضیح خواص ذرات فرمیونی خواهد پرداخت)، نیاز به معرفی یک تقارن جدید موسوم به ابرتقارن در کنش ریسمان داریم. تنها پنج نظریهٔ ریسمان نامتناقض داریم؛ و این سؤال هم مطرح بود که کدام یک از این نظریهها توصیفگر طبیعتاند.