آبیاری قطره ای {drip irrigation, trickle irrigation} [کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات] نوعی آبیاری که در آن آب با فشار نسبتاً کم و قطره قطره در پای گیاه می چکد
معنی کلمه آبیاری قطرهای در ویکی واژه
آبیاریقطرهای (کشاورزی): نوعی آبیاری که در آن، آب با فشار نسبتاً کم در لولهها جریان دارد و از سوراخهای نزدیک به هر درخت به زمین میچکد.
جملاتی از کاربرد کلمه آبیاری قطرهای
هزینههای زیاد و تکنیکهای نسبتاً پیشرفته این روش و نمکها و مواد جامد معلق در آبهای ایران (که سبب گرفتگی قطرهچکانها میشوند) از معایب آبیاری قطرهای بوده و باعث شده که کشاورزان با دقت و تحقیقات بیشتری از این روش آبیاری استفادهکنند.
بهدلیل نحوه خاص آبرسانی در سیستم آبیاری قطرهای، گاهی روشهای سنتی کوددهی سطحی آزادشونده به مرور زمان، غیرموثر هستند، به همین دلیل گاهی در سیستمهای آبیاری قطرهای کودهای شیمیایی مخلوط و حل شده و به سیستم اعمال میشوند. به این روش کوددهی و آبرسانی همزمان شیمیاری یا آبیاری شیمیایی گفتهمیشود. در بعضی موارد تا ۹۵٪ صرفهجویی در مصرف کود گزارش شدهاست.
مهمترین تفاوت آبیاری قطرهای با سایر روشهای آبیاری در این است که بین تبخیر-تعرق و مقدار آبی که باید به زمین داده شود، در یک دوره زمانی محدود (۲۴ تا ۷۲ ساعت) توازن برقرار میشود. این امر باعث میشود با توجه به محدود بودن میزان آب در دسترس، بیشترین بهرهوری از آب انجام پذیرد.
آبیاری قطرهای روش مؤثری درتحویل آب مورد نیاز گیاه درمحدوده توسعه ریشه بداخل خاک است و این امکان را به وجود میآورد که عمل آبیاری تاحد رفع نیاز آبی گیاه انجام میشود؛ بنابراین در این روش به میزان زیادی از اتلاف آب به صورت نفوذ عمقی، ایجاد روان آب سطحی و تبخیر درمقایسه با روشهای ثقلی وبارانی کاسته میشود.
نام کامل او کیسان باپات بابورائو هزاره است و زمانی به عنوان فعال اجتماعی مشهور بود. توجه مردم هند، زمانی به آنه هزاره جلب شد که او دهکده زادگاهش را به یک روستای نمونه تبدیل کرد. او روستای رالیگان سیدی در ایالت زادگاهش مهاراشترا را به یک روستای نمونه زیستمحیطی تبدیل کرد. آقای هزاره توانست روستائیان را تشویق به ساخت سد و آبیاری قطرهای کند، که هزاران درخت را سیراب کنند. در کمتر از ده سال، رالیگان سیدی تبدیل به جامعهای چنان پایدار و موفق شد که دولت ایالتی به طور رسمی، این مدل را پذیرفت و آن را در روستاهای سراسر این ایالت پیاده کرد.
انتخاب قطرهچکان مهمترین کاری است که در یک شبکه آبیاری قطرهای باید انجام گیرد. انتخاب صحیح باعث میشود که هزینههای نگهداری و زیانهای ناشی از مسدود شدن مجراها در اثر گرفتگی، به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.
یکی از بهترین انواع آبیاری قطرهای نوع ثقلی یا گرانشی آن است که توسط سازمان خواربار ملل متحد یا همان فائو به عنوان یک روش ارزان و ساده آبیاری توصیه شدهاست. در این روش از پمپ استفاده نشده و مخزن آب در ارتفاع قرار داده میشود و فشار لازم برای جریان آب درون لولهها از این که مخزن آب در ارتفاع بالاتری است تأمین میشود. این روش یکی از کم هزینهترین و بهترین روشهای آبیاری قطرهای است و مزایای بسیاری همچون سرمایهگذاری کمتر و کاهش احتمال گرفتگی قطرهچکان دارد.
شغل اکثر مردمان این روستا کشاورزی و دامداری بوده که متأسفانه با گذشت زمان دامداری در این روستا منسوخ شدهاست و تعداد قابل توجهی از درآمد مردمان این روستا تولید زغال در کورههای دستساز و سنتی میباشد. این تغییر رویه به روی نوع کشاورزی این روستا هم بیتاثیر نیوده و از حالت کشاورزی سنتی و باغهایی که در گذشته اکثراً لیمو و خرما بودهاست به باغهای انگور با آبیاری قطرهای تغییر یافتهاست.